I Falun var vi...

En natt på luftmadrass är okej, även om jag alltid lyckas pumpa för hårt så att jag får ont i ryggen, eller pumpa kudden för löst så att jag får ont i nacken. Efter två nätter på luftmadrass börjar det bli himla drygt, och tre nätter på luftmadrass är en plåga som med nöd och näppe överlevs. Men jag är ju en riktig hårding >8).

Det var ju så att jag skulle till Falun på träningsläger på fredagen. Ett läger som väl egentligen var till för simklubbens lite yngre medlemmar, men jag och Malin hoppade med på ett bananskal eftersom det fanns ett par platser över, och vi tänkte att det väl kunde bli lite träning för oss också.

I Korsån var men helt utom kontakt från civilisationen eftersom mobilerna blev totalt utan mottagning, men när vi lämnat placet och trampat ett par kilometer anlände en hiss i min väska. Min sms-signal låter som en hiss, pucko. SMS:et var från Malin, och skickat på torsdagen någon gång. Hon meddelade att hon hade blivit sjuk och inte skulle åka till Falun på fredagen, utan möjligtvis på lördagen, kanske inte alls. Rackarns, jag kände liksom bara nej. Hur roligt skulle det bli nu då? Jag och småbarnen, wiiie. Jag är ju alltid världens mest optimistiska människa också.

Jag kom i alla fall hem vid tolvtiden och skulle åka till falun klockan fyra, vilket resulterade i stress-VM. I och för sig hade jag förberett lite (som värsta TV-kocken ^^) och lagt det som skulle med till Falun i små prydliga högar på vardagsrumsgolvet. Men jag var i alla fall tvungen att packa om precis allting. Till Korsån hade jag Sim 77-väskan, vilken jag skulle transportera badkläder i till Falun. Det innebar att jag fick packa upp alltihopa och slänga ner kudde, luftmaddrass och sovsäck och hela baletten i en rullväska istället. Ibland blir jag imponerad över mina packegenskaper. Allt brukar få plats, utan större mängder våld och den här gången hade jag till och med lite plats över. Det är alltid så att jag tycker att jag packar ner hur mycket som helst, men när jag är klar känns det som om jag inte har någonting med mig.  Jag hade packat och fixat och grejat färdigt vid halvtretiden ungefär, det är inte så noga. Jag skulle hur som helst gå upp till datorn för att skriva ut helgens ansträngning (ja, träningspassen alltså) som Tony hade lovat att maila till mig. Det hade blivit lite lätt bråttom nu, men jag sprintade upp till datorn i alla fall och hittade ett mail från ”tränaret”, men några simpass var det inte. Det stod bara "tydligen så var det redan fixat med simpass för helgen, så jag hoppas det går bra ändå". Ååh, mr missförstånd har just talat. Det innebar att jag skulle bli utan träningspass, men det skulle väl gå att lösa det också. Improvisera mera.

Vi åkte i alla fall från Hoforshallen på slaget klockan fyra (eller nästan i alla fall). 17 simmare, Sofie och två ledare åsså jag packade in oss i diverse bilar och transporterades de fyra milen till Falun. Jag åkte med familjen Malin, utan Malin. Det vill säga, jag åkte med Pia och Max.  

Det var ju så att vi skulle sova i en paviljong tillhörande Lugnetgymnasiet, men när vi kom fram till Falun var öppna-skolan-människan inte på plats så vi fick inta position på bänkar utanför och vänta. Jag och min skjuts kom fram först, och eftersom det dröjde ett bra tag innan alla var på plats misstänktes det att det fanns folk som inte hittade, men alla kom fram till slut.

När han-med-nyckeln väl anlände stormade vi in och började pumpa luftmadrasser för fulla muggar. Jag fick mycket beröm för min snygga luftmadrass, den är verkligen fulast någonsin. Den är röd/vit/blårandig med stort blomliknande mönster på. Back to the 80's, men den är funktionell så den duger. 

Det hanns bara med att pumpa klart innan vi trallade iväg för att inta första måltiden och spana in bassängerna där vi skulle tillbringa uppemot åtta timmar under helgen. Första måltiden bestod i spaghetti och köttfärssås, gott men starkt. Jag tvivlar inte på att kocken tappade i pepparkaret i köttfärssåsen, för det stod bara ett saltkar framme sedan.   

På kvällen gick vi ut och lekte fotboll. Det var från början meningen att det skulle ha avverkats ett terrängpass, men eftersom vi fått ändrad mattid hanns det inte med, jag menar vem kan springa direkt efter maten utan att olycka inträffar?. Vi lekte alltså fotboll istället. Sim 77 mötte Sim 77. Sofie agerade reporter och jag var fotograf. Fotbollsmålet utgjordes av buren runt en diskusring och Max var målvakt.

Time for sleeping. Nätter borta på luftmadrass innebär ofta att jag säger några väl valda ord i sömnen, (ibland tar jag även en liten ofrivillig promenad), men varför skulle denna natt vara ett undantag? Jag hade tydligen sluddrat något om färger, och jag har en liten vag aning om vad jag drömde när detta kan ha blivit yttrat. Jag brukar av någon underlig anledning ofta minnas vad jag sagt eller gjort i sömnen. Det är dock inte roligt att få reda på det av någon annan. Det faktum att jag gör en massa prylar i ovaket tillstånd är min största skräck. I bland ger jag helt enkelt sjutton i att somna så att det garanterat inte händer, men jag är inte världens piggaste efter ett sådant tilltag. Denna lilla företeelse hade dock Birgitta uppfattat när Linn var i full färd med att byta sovplats mitt i natten, och hon var snabb att berätta det nästa dag. Låt mig sjunka genom golvet, tack.

Den svenska nationalsången började låta från min mobil exakt klockan 07,00 och agerade väckarklocka åt hela församlingen. Jag har en så gräsligt klämmig larmsignal på min telefon, men jag har ingen aning om hur jag kan byta ut den. Den fick i alla fall folk att lätta ur sin skönhetssömn, vilket väl var det egentliga syftet. En väckarklocka behöver väl inte låta mycket trevligare än så.  

Dag två inleddes med frukost klockan åtta. För min del blev det en och en halv macka och två glas O'boy. Jag hörde i denna stund inte till begåvningsreserven. Vi tar det med en enkel ekvation; jag + frukost  = två timmars vila + (jag + träning). En och en halv macka är för mig ganska mycket frukost, vilket inte minst märktes när jag sedan skulle simma en halvtimme senare. Det gick inte alltför bra, jag mådde konstant illa hela första halvtimmen av träningspasset innan frukosten liksom hann med att landa.  

Första träningspasset genomfördes utomhus i femtiometersbassängen. Lagom till det anlände även Malin. Hon skulle inte träna, utan bara assistera Elisabet som tränare. 

Jag genomförde i alla fall ett halvtaffligt 1700-meterspass. Det gick faktiskt ganska bra på slutet, men det var riktigt kallt. Det var meningen att jag skulle vara kreativ och hitta på något eget att simma efter de där 1700 metrarna, men jag fungerar inte så. Jag blir helt handlingsförlamad och kan inte komma på något alls. Dessutom höll jag på att frysa ihjäl så jag tog min tillflykt till duschen istället. 

Efter träningen skulle vi äta, igen. Det kändes verkligen som om vi inte gjorde annat än åt hela tiden. Den här gången fick vi något slags gryta som var precis lika stark som köttfärssåsen. Kocken måste ha hittat ett nytt pepparkar att tappa i. Jag och Malin satt tillsammans med Lise och Jenny. Jenny är min nya kompis. Jag hade liksom aldrig pratat med henne förut, men hon tydde sig till mig hela helgen, och hon pratade verkligen hela tiden. I alla fall så fick Malin en riktig diss av Lise "Du är femton år och äter så däär lite grönsaker!". Det var så himla klockrent. 

Mat och träning om vartannat, men den här pausen var i alla fall ungefär en och en halv timme. Tacknämligt tycker jag. En icke landad köttgryta är liksom ingen trevlig köttgryta.

Simma fick vi den stora äran att göra igen sedan. Inomhus den här gången. Positivt tycker jag som höll på att frysa ihjäl därute. Det här passet gick för min del ganska bra faktiskt även om det också var ganska fantasilöst och kort. 

Lördagskväll innebar korvgrillning ute i skogen. Efter maten tog vi med oss grillutrustning och letade oss till en grillplats. Varför ska man äta först, och sen gå och grilla? Lite tårta på tårta kanske men. Denna grillplats låg hur som helst vid en liten konstgjord damm, men det visste ju inte vi utan vi släpade vatten med oss, hurtiga som vi är. Vattnet tänkte Birgitta att vi skulle ha att släcka grillen med, och det hade vi också. Alla ungar sprang omkring och hoppade på stenar ända tills Linnéa halvt ramlade i. Själv satt jag på mest på en sten och såg dum ut, när jag inte agerade fotograf.

När vi kom tillbaka var det bara sovning kvar. Denna natt gick för min del bra, utan vare sig vandringar eller ofrivilliga utläggningar. Pinsamt läge inträffade dock i alla fall. Jag måste ha världens minst begåvade mamma ibland. Hon skickade ett sms till mig strax efter klockan elva på kvällen och sade godnatt. För det första släckte vi i rummet ungefär en halvtimme tidigare och för det andra skulle inga mobiler vara på efter klockan tio. Jag menar, mor som har med småungar att göra hela dagarna borde väl inse att de snarkar ganska tidigt om kvällarna. Min sms-signal lät som en hel mistlur i det där tysta rummet och det lyste upp precis hela rummet. Anledningen till att jag inte hade stängt av min mobil var att det var jag som hade väckarklockan, och jag har aldrig testat den med mobilen avstängd.

Dag tre och moder anlände. Det innebar att hon fick sig en liten avhyvling för missödet med sms:et men det innebar också att man fick simma lite längre på passen. Det hade jag väl fått på de tidigare passen också, men jag tog mig inte för med det. Hur som helst såg jag till att äta betydligt sparsammare med frukost. Fick i mig knappt en halv macka, vilket innebar betydligt bättre resultat i bassängen än gårdagen. 

Första simpasset var i jämförelse med de tidigare riktigt långt och betydligt mer effektivt. Jag gnäller inte om de andra passen, men det här var mer anpassat för mig om man säger så. Även det här passet genomfördes inomhus vilket jag tyckte var prima, även om andra ansåg att det skulle vara "en upplevelse för de små" att simma ute. 

Maaah.. mat igen, för sista gången det här lägret. Sista måltiden var korvstroganoff och ris, det är på något sett givet när man är på träningsläger. Gott men starkt som allt annat.

Det sista passet tillverkade mor min som någon slags minivariant av ett syrapass. Det var jag, Patrik, Emma, Gabriel och Linn som var tappra och simmade det. Tio tjugofemmor max och jag är riktigt nöjd med min insats. Låg strax över perstider på allihopa, så det fick nog ses som godkänt.  

Efter sista passet fick vi åka lite vattenrutschbana. De hade två gula snirkliga banor som gick lite långsammare och en röd som var ungefär som en kort variant på fritt fall. Jag åkte den röda två gånger och kände mig ofantligt tuff. Första gången lyckades jag andas in precis innan jag hamnade i vattnet så att jag fick halva bassängen i näsan, men annars gick det bra.

Det hela avslutades med en glass. Det var faktiskt lite komiskt, i princip hela gänget klampade in i cafeterian och köpte mjukglass, även mor min. Han i kassan funderade på om de skulle kräva legitimation på barnbägare *fniss* 




 


Korsån On

I torsdags var det meningen att Ännvänållsäkks, eller ja, NV06 då skulle ta och lära känna varandra lite grann. Därför tog de och slängde iväg oss till Korsån, en och en halv mil från civilisationen. Vi fick den stora äran att cykla dit, ååh vad roligt. Man blev ju hypersvettig av blotta tanken.

När vi kom fram ångrade jag bittert att jag inte hade några badkläder med mig. Det hade inte suttit helt i vägen att bada då, det var ju varmt. Men vi kan se det så här, även om jag hade haft badkläder så skulle jag inte ha haft dem i just den stunden i vilket fall som helst, eftersom min väska ännu inte hade blivit upptransporterad.
 
Vi hade lite turneringar i boule och kubb och dylikt. Sedan traskade vi in och åt tacos. Killarna roade sig friskt med att ha jalapenoätartävling. De tryckte väl i sig en sisådär tjugo stycken var, men Johan skulle vara värst så han drack av lagen. Jag misstänker att det var ättikslag. Jag tror hur som helst inte att han mådde så bra av det.

Sedan spelades det lite rundpingis. Det var riktigt roligt, men jag kan inte säga att jag är särskilt framstående. Jag åkte ut bland de första hela tiden eftersom jag hade problem att träffa både bollen och bordet. Träffade jag bollen blev det i allmänhet alldeles för hårt så att den aldrig träffade bordet. Trots allt kom jag till final två gånger, mot Fredrik båda gångerna men jag tvärförlorade.

Efter detta kom tre treor och lekte med oss lite. Vi satt typ och skickade runt en penna och man skulle tala om ifall den var öppen eller stängd. Värsta happening, vem som helst kunde väl se att korken satt på. Det handlade dock inte om det. När pennan hade gått runt säkert tio varv eller mer var det bara jag och Sara som inte hade kommit på när pennan var öppen eller när den var stängd. Jag lovar att jag ska utsätta någon stackare för den leken någon gång.

Senare spelade Lina och jag spel med Ahlin, Emma och lärarna Linda och Anders. Det hette typ "När då då?" och gick ut på att man skulle placera händelser i rätt tidsföljd. Lina och jag ägde, men vi spelade inte särskilt smart.

När vi vaknade dagen efter noterade vi att någon illgärningsman (antagligen illasinnade treor) hade låst ihop våra cyklar med en vajer vilken vi inte hade någon nyckel till. De hade satt upp tipspromenadsliknande frågor som vi misstänkte skulle leda oss till nyckeln. Tillslut hamnade vi i alla fall under en halvcylinder i plåt som stod bredvid vägen. Där satt den sista lappen där det stod någonting om att eftersom det inte är var julafton så skulle vi inte få några julklappar men nyckeln till friheten skulle vi hitta om vi lyfte på luckan. På backen låg en plywoodskiva som det stod "gratis godis" på. När vi lyfte på den letade sig en kompostliknande stank upp därifrån. Vi konstaterade snabbt att ingen hade någon större lust att stoppa sina händer där, även om det till en början inte såg så otrevligt ut, det såg ut som papper typ. Någon tuffing, minns inte vem det var, hittade en pinne och gjorde några tappra grävningsförsök med den. Känsliga läsare varnas. Under pappret hittades en kletig gegga bestående av filmjölk, äggskal och någon sorts fisk. Det luktade förjävligt illa trots att jag höll mig på någorlunda distans. Tillslut grävde i princip alla med pinnar däri, dock inte jag och inte Lina, flera stycken höll på att spy, men de var nog fast beslutna om att hitta den förbaskade nyckeln trots att det var ganska givet att de inte skulle hitta den. Det fick mig i alla fall att må illa i flera timmar efteråt.

Av någon anledning gick Simon och Emelie tillbaka till huset där vi sov. De kom sedan tillbaka och meddelade att vi inte skulle behöva leta längre. Till huset hade Lennart anlänt med ett kuvert. På kuvertet stod det "nyckeln till friheten". Aha.. är Lennart  boven i dramat? Näe, tydligen hade han hittat kuvertet under dörren till sitt arbetsrum nere på skolan och av en ren slump tagit den med sig när han åkte upp för att transportera tillbaka vår packning.  Man kan ju bara spekulera i vad som hade hänt om han inte hade tagit den med sig.



 

Snabb sammanfattning av dag 2

Det känns inte alls som om jag bara har gått två dagar i skolan. Dagen idag var som en ganska normal skoldag. Vi hade sovmorgon första timmen, men hädanefter kommer jag inte att börja förrän 10,40 på tisdagar vilket inte var altför otrevligt.

Första lektionen var engelska, jag är smått allergisk mot engelska. Läraren, Linda, kom inte och babblade på och gjorde en tafatt presentation av sig själv (på engelska förstås, varför inte..?). Sedan tyckte hon att vi skulle presentera varandra genom att ta reda på varandras namn, hobby och favoritprogram på TV. Det är ju verkligen det man allra helst vill veta om varandra, vad man ser på TV. Sedan fick vi ett varsitt korsord där man skulle jobba två och två. En var A och en var B och så skulle man förklara vad man hade för ord. Det var bara det att orden var skitsvåra. Jag tror jag kunde två på mitt papper, och var tvungen att slå upp resten. Men de jag inte kunde, de kunde ju inte Lina heller, så när jag hade förklarat och hon visste vad det skulle vara för ord så kunde hon det i alla fall inte på engelska. Det var precis lika när hon förklarade sina ord för mig.

Timme 2, Kemi. Vi skulle fylla i 45 olika kemiprylar, säger man redskap eller verktyg eller vad ska man kalla det? I alla fall provrör och bägare och sådant. Laborationsmaterial kanske var ett bra ord. Lina och jag började fylla i de vi kunde, och det var inte alltför många. Vi satt och gissade hej vilt innan vi insåg att allihop fanns uppradade på första sidan i boken *fniss*. Vi fick omkring tjugo av de där prylarna i läxa tills på måndag. Alltså, läxa första riktiga skoldagen.

Matte hade vi också - i en timme och fyrtio minuter. Vi har visst matte med Anders, min mentor. Han började med att testa oss med en diagnos. Både läxa och prov första dagen, det var illa det här. Det var dock inte särskilt svårt, men jag tror jag var den enda som hade alla rätt *makt*. Det kanske tog en sisådär en kvart att skriva och rätta den där diagnosen, sedan hade han genomgång, resten av lektionen. Genomgången gällde förlängning, förkortning och räkning med bråk. Det är ju inte det minsta invecklat, men trots det förklarade han som om det vore på E-kursen. Han liknade alltihopa med en pizza och ritade upp stora cirklar för att förklara att två åttondelar är detsamma som en fjärdedel och så vidare. "Om jag har delat min pizza i fyra delar, men sedan kommer på att vi är åtta som ska äta så kan jag förlänga med två". Allt handlade om pizzor. Det kändes som en lektion på mellanstadiet, men det kommer garanterat att ordna upp sig.  Sedan slutade vi och klockan hade blivit fem över två. Lina, Josse och jag mer eller mindre sprang för att hinna med kvart över tvåan, och vi hann ^^ Imorgon får vi se vad som händer. En massa matte blir det säkert ^^ 

I will survive

Jag har överlevt.. maaaah. Första gymnasiedagen är avverkad och det känns ganska bra faktiskt. En lagom lång dag, 8,15-9,30. Så skulle varje dag vara :P.

Först satt vi i matsalen och lyssnade på rektorn som snackade lite strunt om hur himla bra skolan är och vilket bra rykte den har. Sedan fick vi gå ut till programmen med lärarna. Det verkade som om NV huserade absolut längst bort, för det tog en evighet att komma dit tyckte jag, när en av lärarna sedan meddelade att vi skulle infinna oss i just det klassrummet första timmen i morgon så var det dags att bli lite nervös. Hur sjutton skulle jag lyckas hitta dit själv?  

Vi fick först lite information om (vad fan var det..?).. om.. om någonting som jag visst redan glömt. Bland annat ska de visst placera oss ute i skogen torsdag-fredag. Vi ska cykla till korsån, som tydligen är två mil, och sedan övernatta där.

Sedan fick vi reda på vilka vi ska dela grupprum med, och det är visst så att jag ska bo med Lina, Ahlin, Fredrik och Simon. Jag känner att det är en himla tur att Lina valde att gå NV i alla fall. Vårat grupprum är än så länge väldigt tomt och tråkigt, med någon fånig rosaaktig färg på väggarna, men det ska vi nog lyckas åtgärda. 

Vi fick traska omkring och titta på lite klassrum och sådant, och jag passade på att försöka memorera vägen till klassrummet. Jag konstaterade att egentligen bara var ner, rakt fram, upp, rakt fram så det var nog inte så svårt.

Som mentor fick jag Anders, som jag även ska ha i matte och fysik eller hur det nu var. Nästan alla NV-lärarna undervisar i matte, men jag har för mig att det var Anders jag skulle få. 

Av att titta på schemat blev man inte precis klokare. Det såg ut ungefär som högstadieschemat men rutorna innehöll bara en massa bokstäver som kändes väldigt oordnade. Ämnet stod längst upp till vänster, men de var inte alls förkortade på samma sätt som på högstadiet. Lärarens namn var inte heller särskilt tydligt. Vissa stod med förnamn vilket var enkelt och bra, men andra stod med två bokstäver, vilket jag misstänker var första bokstäverna i efternamnet men jag vet inte. I vissa rutor var det bara kryss och frågetecken, och jag misstänker att det handlar om språkval och sånt som alla har olika. 

Det ska nog ordna sig till slut. I morgon drar det igång med i princip vanliga lektioner, med enda undantaget att vi den här veckan endast ska vara med NV-lärarna. Jag skulle ha haft engelska (eller hur det nu var) första timmen i morgon, men eftersom vi ska ha det med en lärare som till största delen jobbar på något annat program så får vi sovmorgon imorgon. Haha

Lee-Jeans <3

Idag blev det ett besök till Valbo med mor och far. Det var ypperligt att det regnade imorse, annars hade vi nog inte kommit iväg.

Jag skulle åka mest för att köpa den där förbannade puma-väskan, men det är verkligen en omöjlig uppgift. De hade ett exemplar - i rosa och brunt, vilket är en av de fulaste färgkombinationer jag vet. Jag pratade med tjejen i kassan och hon gav mig telefonnumret till butiken, så nästa gång jag ser väskan i ett reklamblad så kan jag ringa så lägger de undan en åt mig *fniss*. Jag stod och stirrade på axelväskor istället och hittade en beige Björn Borg som var ganska fin. Men trycket var i princip över hela väskan, och så ville jag inte ha det. Jag vill ha plats för fina knappar också. 

Det blev alltså inget shoppa loss på Stadium, utan vi förflyttade oss ner till resten istället. Jag hamnade först på JC där jag tänkte prova ett par jetefina dieselstuprör som jag såg i Stockholm. Men de fanns dessvärre inte heller, och det kanske var lika bra för de hade säkert inte funnits i min inte alltför långa längd. Det blev ett par Lee-jeans för en halv förmögenhet istället, men jag tyckte de va jättefina. Jag ska posa i dem i morgon och lägga upp bilder. 

Jag inhandlade lite börja-skolan-prylar också. På Gallerix köpte jag två block, varav det ena ska bli min kalender. På bokia köpte jag ett femämnesblock och pennor att bygga kalender med. 

Jag fick en beige Björn Borg axelväska till slut i alla fall. På Wedins hittade jag en med inte alltför stort tryck på som jag fick av mor min. Tackar ödmjukast.

Dagens inköp:



1. Lee-Jeans framifrån 2. Lee-Jeans bakifrån 3. Block med Hälge från Gallerix 4. Block med Hälge som blivit kalender 5. Block med PimPim från Gallerix 6. Pennor från bokia 7. Björn Borg-väska från Wedins 8. Beviset på att det är en Björn Borg-väska.


Ett besök i den kungliga huvudstaden

I går var jag i Stockholm med Malin och Malva. Det var kulkulkulkul. Vi åkte med en sådan SGS-buss från Hofors redan klockan sju igår morse och kom fram vid halv elvatiden.

Vi traskade Drottninggatan upp och ner ett par gånger, då vi bland annat traskade in på The Body Shop där jag införskaffade mig en mycket väldoftande hudkräm.

Vi åt mat på Kungshallens kinamatsavdelning. Smaskens. Jag åt två små rätter vilket var friterad kyckling med sötsur sås och biff med bambuskott. Vi kom snabbt på att de borde döpa om det till två stora rätter, eller rentav två gigantiska rätter. När man har ätit sig så mätt att det nästan sprutar ut genom öronen syns det fortfarande inte att man har rört någonting.

Sedan hittade vi på ett Lagerhaus, vilket var en mycket trevlig affär. Där köpte jag klistermärken och pluggpiller (piller som gör dig bäst i klassen). Jag tyckte att jag kunde behöva sådana för att komma i form liksom.

På en gigantisk skivaffär vid namn "Bengans" shoppade Malin loss ordentligt. Jag svassade mest omkring och gjorde tappra försök att inte tappa bort mina reskumpaner som målmedvetet tog sig fram mellan skivhyllorna.

Jag hade på förhand bestämt att jag skulle köpa en Pumaväska på Stadium. Jag har letat efter den jättelänge, men i förra veckan såg jag att de annonserade om den i ett reklamblad. Det gjorde mig ganska säker på att jag skulle hitta den den här gången. Vi visiterade dock tre Stadiumbutiker utan synbart resultat.Jag visste också att jag skulle köpa ett block inne på Gallerix, men det visade sig omöjligt att hitta en gallerixaffär i Stockholm, så jag blev utan block också. Stackars mig

Dagens inköp:


ABC..

Alexandra, ich vermiss dich so viel, wann sehen wir uns wieder?
Björn Kjellman beundrar jag för hans schlagerkunskap
Coca-Cola och choklad i mängder åt folket
Disneyfilmer kan ses om och om igen
Egentligen borde jag träna mer än vad jag gör
Friidrott är roligt, mest att se men också att utöva ibland.
Gröngölingarnas Bornkör, jag älskar er <33
Hallon är mitt favvobär
Inget vettigt finns att skriva på I
Julafton är årets höjdpunkt som jag längtar till redan
Kajsa är världens goaste katt
Liza Marklund kan det där med att skriva böcker
Melodifestivalen ska knarkas hejdlöst
NV06 heter min nya klass
OS är heligt, varför inte ha det varje år?
Praktiska ämnen är inte min styrka
Q är en himla dum bokstav som det inte går att skriva någonting på
Regnat har det gjort ihärdigt de senaste dagarna
Simmat har jag gjort i över tio år nu
Total Eclipse of the Heart med Bonnie Tyler är tidernas bästa låt
USA är ett av mina drömresemål förutom Australien
Vinterns enda fördel är att man får en bra anledning att sitta vid datorn eller läsa
Winnerbäck är helt klart lyssningsvärd
Xet och jag har åkt många mil tillsammans
Yelena Isinbayeva är cool och hoppar högst med pinne
Zaarah är en finare variant av Sara som jag utnyttjar ibland
Ååh, vad svårt det var att komma på något på Å
Ämässän är en riktig höjdare
Önskar att listor inte ville ta slut så fort

Allt du vill veta.. och lite till

100 saker om mig...

1.   Jag heter Louise i mellannamn efter morfar som hette Alois
2.   Jag har haft fyra olika varianter av tandställning
3.   Jag hade gropar i läppen tills jag var tolv år
4.   Jag har sytt nio stygn (av ovanstående anledning)
5.   Jag har gått på fotbollsskola
6.   Jag har åkt ambulans en gång
7.   Jag fick stipendium när jag slutade nian
8.   Jag är jätterädd för framtiden
9.   Min mor har haft klubbrekordet i kula i Hofors AIF
10. Jag älskar att duscha och gör det ofta och länge
11. Jag har varit på fyra livekonserter i juni-augusti
12. Jag skulle gärna kunna bli världsstjärna i någon idrott om jag slapp träna för det
13. Jag bestämmer saker jag ska göra men gör dem aldrig
14. Jag är nog en aning kändiskåt
15. Jag tycker Dr Pepper är det snuskigaste som finns i läskväg
16. Jag är allergisk mot något medel i sura godisar (jag svullnar ibland upp i läppen om medlet i fråga kommer i kontakt med något munsår)
17.  När jag var liten tyckte jag att det var roligare när mamma och pappa läste för mig ur faktaböcker än ur sagoböcker
18.  Jag anser att homosexuella killar i allmänhet är snygga
19.  Jag har en katt som heter Ruskprick (efter Hasse Alfredssons roll i ”Vi på Saltkråkan”)
20.  Jag vann en julskinka på lotteri och stod omnämnd i tidningen när jag var omkring ett år
21.  Jag delar födelsedag med Ulla Skoog, Kjell Bergkvist och Henrik Schyffert
22.  Jag tycker att Jönssonligan är jättebra
23.  Jag prenumererade på Bamse tills jag var tretton
24.  Jag skulle förmodligen ha hetat Marcus eller Oscar om jag varit kille
25.  Jag har sett Anna Lindberg (simhopperskan) på Liseberg
26.  Jag älskar Coca-Cola
27.  Jag har matnoja och får ofta problem att äta
28.  Jag har besökt tio olika länder men bara varit i Europa
29.  Jag skulle vilja kunna prata och skriva på ryska bara för att de har så tuffa bokstäver
30.  Min morbror har besökt i princip hela världen
31.  Jag har en parfym som är köpt i Uruguay
32.  Jag har klappat en älg
33.  Jag har släktingar i Österrike
34.  Jag har kusiner som är tvillingar
35.  Jag tycker att det är roligt med stavgång
36.  Jag lyssnar mest på gammal musik
37.  Jag hoppade från femman första gången som sexåring
38.  På min första simtävling simmade jag på 47,96 på 25 meter bröstsim
39.  Jag drömmer om att få åka till Australien
40.  Jag råkade åka på Rigakryssning samtidigt som min före detta SO-lärare
41.  Jag har varit på nya Ullevi två gånger
42. Jag har sett en allsvensk fotbollsmatch mellan Djurgården och Helsingborg i Stockholm
43. Jag har haft tre katter som blivit påkörda
44.     Min mor backade en gång över min fot med bilen
45.     Jag har smärre fobi mot alla insekter som är större än myggor
46.     Jag kan säga ”tack” och ”Grekland” på grekiska
47.     Jag skulle inte klara mig utan O’boy
48.     Jag vill ha en vit cowboyhatt
49.     Jag har en gång provat på stavhopp men kom knappt upp på madrassen
50.     Jag tycker att Håkan Hellström låter illa
51.     Jag har varit på utlandsläger två gånger
52.     Jag har en röd moped som heter Exet (XET)
53.     Jag har en mysig lurvig matta nedanför min säng
54.     Jag tycker att cigarettrök luktar illa
55.     Jag har hoppat 4,18 i längd
56.     Jag hade underskåp i två år på högstadiet
57.     Jag håller såklart på Brynäs i hockey
58.     Jag tycker att OS är heligt och tittar på allt
59.     Jag kan sjunga med i över hundra gamla melodifestivalbidrag
60.     Jag bor granne med en som ser ut precis som ”Stig-Helmer”
61.     Jag hatar väggfasta telefoner
62.     Jag skulle aldrig kunna sätta in ett par kontaktlinser
63.     Jag förundras folk som kan hoppa omkring i högklackade skor
64.     Jag hatar att redovisa saker muntligt
65.     Jag använder mycket hellre flytande lim än limstift
66.     Jag har tränat friidrott i samma hall och samtidigt som en av systrarna Kallur.
67.     Jag har två guldringar på höger hand
68.     Jag har en kort period varit grönhårig (dock inte frivilligt)
69.     Jag har vunnit en jättestor lila elefant på lotteri
70.     Jag har ett gymkort men tränar aldrig på gym
71.     Jag biter på naglarna
72.     Jag tycker det är jätteroligt att sjunga, helst när ingen hör
73.     Nalle Puh är en av mina stora idoler
74.     Jag är barnsligt förtjust i sällskapsspel
75.     Jag är allmänt frälst i statistik av alla de slag, och tycker därför om att placera saker och ting i storleksordning, bokstavsordning, åldersordning och dylikt 
76.     Jag gråter lättare till lyckliga scener än till sorgliga scener på film
77.     Mitt grundskolebetyg slutade på 295 poäng
78.     Jag tror alltid att jag ska se ett spöke mellan 00 och 01
79.     Jag tycker det är missklädsamt med strumpor till shorts
80.     Jag älskar att titta på eld och vatten (bara det är kontrollerat)
81.     När jag var liten samlade jag på femtioöringar och fick ihop 936 kronor innan mamma satte in dem på banken åt mig
82.     Jag sover aldrig utan BH
83.     Jag tycker det är mysigt när det är mörkt ute, bara jag får vara inomhus
84.     Jag skriver hellre med stiftpennor än med ”vanliga” blyertspennor
85.     Jag älskar att spegla mig och att ta kort på mig själv, trots att jag inte är alltför frälst i mitt utseende
86.     Jag syntes på tv två gånger när jag var på hockey förra året
87.     Jag har fobi för att kräkas
88.     Jag gillar strumpor i hyperglada färger, eller med fina motiv på
89.     Jag skrev ett so-arbete om doping som blev 34 sidor
90.     Jag älskar att titta i skolkataloger, gärna väldigt gamla
91.     Jag skriver ofta saker i luften eller i vattnet, men suddar alltid ut dem efteråt
92.     Jag hatar att höra min röst inspelad
93.     Jag tycker om att lägga pussel, men brukar aldrig lägga dem klart
94.     Jag tycker det är roligt med pokermaskiner
95.     Jag är stolt faster till Bella
96.     Jag tycker inte om plastfickor
97.     Jag älskar min mp3 men anser att den har för litet utrymme
98.     Jag har problem med allt som har med praktik att göra, såsom bild, hemkunskap och slöjd.
99.     Jag måste ha t-shirt eller dylikt under tjocktröjor
100. Jag vill gå på galapremiär 

Usch sådana framsteg jag gör

Jag känner mig så himla duktig nu. Kom hem för ungefär en timme sedan efter ett besök på gymmet. Fatta, jag har varit på gymmet. Det var massor med längesedan jag var där ^^. Jag följde med mor min till Medic som numera har bytt namn till nJoy. Det känns inte riktigt lika instängt att träna där som nere i källaren, men trots allt har de en aning bättre maskiner där nere. Att jag tycker så kan även bero på att jag inte behärskar de andra än.

Det är hur som helst världens sämsta luft därinne, den står verkligen still och agerar inte alls som alla tränande människor som rör sig hela tiden. Jag satte mig på en motionscykel och var totalt slut efter fem minuter. Jag hoppas att det berodde mer på luften än att jag har fått taskig kondition. Sedan skulle jag försöka ro lite, det gick också åt skogen men jag lyckades kämpa mig en kilometer.
 
Sedan tampades jag med några styrkemaskiner vilket är ganska deprimerande. Jag kan inte träna någon del av armarna utan att det smäller till i axlarna och sedan gör jätteont. Maskinerna har inte ens så lätta vikter som jag borde ha för att stärka mina axlar, så jag måste stå och traggla med mina 1,5-kiloshantlar hemma istället, och hur ofta lyckas jag motivera mig till det då? Benen och ryggen är däremot ganska roliga att träna, trots att det är hyperjobbigt och stramar och drar precis överallt efteråt. 

Jag vet att jag kommer att ha träningsvärk imorn, vilket egentligen också är ganska deprimerande. Då ska nämligen jag tillsammans med Malin och malva åka till Stockholm. Det ska bli jätteroligt. Jag har inte träffat Malva sedan skolavslutningen så det är verkligen på tiden.  Jag hoppas att jag inte stapplar fram alltför mycket


Tre lik

Oooaaahhh...

Katter är oftast och vanligtvist snälla och trevliga djur som inte gör alltför mycket väsen av sig. Den enda lilla nackdelen är att de inte kan jaga för eget bruk, utan de måste släpa hem allt skit. Idag när jag som av en händelse tittade ut genom köksfönstret var Kajsa i full gång med att leka med en fågel ute på gräsmattan. Ååh vad mysigt tyckte jag då. Det räcker minsann inte med att de fångar dem, de måste dessutom plåga dem och leka med dem jättelänge innan de har vett att döda dem. Jag tyckte jättesynd om den lilla fågeln men hade inga planer på att försöka rädda den, den skulle i alla fall inte ha klarat sig.

Jag fick sedan en liten uppenbarelse, eller förnimmelse eller vad man nu vill kalla det, om att det antagligen skulle finnas mer trevligheter på terrassen. Jag böjde mig ner och tittade in under soffan och fann mig stå öga mot öga med en stor jefvla sork. Där låg även en liten mus av något slag på rygg. Inte alls koolt, utan snarare förbaskat äckligt.

Jag hivade först upp den stackars fågeln (som nu var ganska död) på sopskyffeln och traskade till skogen med den. Jag tänkte att jag skulle låtsas som om jag inte hade hittat råttorna och lämna dem under soffan. När jag gick tillbaka funderade jag lite till på hur jag skulle göra med gästerna under soffan. Jag tänkte att det inte skulle vara något större problem att gå iväg med den lilla, men hade fortfarande ganska stora planer på att lämna den stora till någon annan. Men hur det nu var så åkte den också med upp på sopskyffeln och samtliga hamnade i skogen. Jag kände mig lite tuff sedan, men småsprang ändå in i badrummet för att sanera mina händer (trots att jag inte tagit i något annat än kvasten).  

Vi kan väl ta en till när vi ändå är igång

Namn: Sara Louise Maier
Antal kuddar i sängen: När jag sover är det två och när jag har bäddat snyggt och prydligt är det runt 10
Bästa platsen på jorden: Det måste väl vara hemma
Bästa surftips: Tralla runt i olika bloggar
Drömmer om: En O-bekymmersam framtid  
Favoritprogram på TV: Tittar inte överdrivet mycket på TV
Favoritbar: Den enda bara jag varit i är fun club på Viking Line med mor och far X””D
Favoritbok: Svår fråga, men det blir nog någon av Liza Marklunds böcker.
Favoritdryck: Coca-Cola is the knark
Favoritfik: Oj då, besöker aldrig sådana, men Hanssons konditori då kanske ^^
Favoritfika: Kladdkaka
Favoritfilm: Livet är en Schlager
Favoritförfattare: Liza Marklund
Favoritgodis: Det mesta, dock ej lakrits
Favoritkläder: Mjukisbyxor och t-shirt eller mina Crockerjeans
Favoritmat: Det mesta som är potatis
Favoritmusik: Kan man kalla det countrypop kanske? Lyssnar även mycket på gammal sjuttio- och åttiotalsmusik och schlager.
Favoritrestaurang: IKEA^^
Favoritskådis: Helena Bergström
Favoritspel: Trivial Pursuit
Favoritfärg: Ljusa pastellfärger
Frisyr: Axellång pälsmössa
Går i sömnen: Det händer, till min stora förtvivlan
Har på mig just nu: Mjukisbyxor och t-shirt
Hemsida: Denna blogg
Hobby: läsa, skriva och sitta vid datorn
Hårfärg: Kan man kalla det gyllenblond tro? Ibland kan det tyckas vara lite åt det bruna hållet.
Högsta önskan: Att inget händer min familj och mina vänner
Intressen: Simning, vännerna, läsa, skriva och pilla med datorn
Kammar håret: Undrar hur det skulle se ut annars
Kan baka bullar: Med recept kan det eventuellt gå, men det är inget jag utsätter mig för frivilligt.
Kompisar: Den högt ärade Bornkören (Hanna, Malin och Rebecka) samt Malva och Måns
Min idol: Jag byter idoler hela tiden
Ogillar mest hos folk: Att de inte kan ta en för den man är
På söndag ska jag: Vara extremt nervös inför skolstarten på måndag
Senast köpta skiva: BWO- Halycon days
Senast sedda film: Varannan Vecka
Skonummer: 36
Skulle helst vilja: Kunna prata fler språk flytande
Tror på evig kärlek: Det händer för vissa
Tror på spöken: Jaa, förväntar mig alltid att se läskigheter mellan kl. 00 och 01
Tror på ufon: Nej, jag tror det är svävande förrymda paraboler^^
Tycker inte om: Insekter och spindlar, tomater, smärta, blod, otäcka scener på film, falska människor, ofungerande saker, krig, vapen, cigarettrök, våldtäktsmän, smaksatt korv, fisk som smakar fisk, köpa skor och jackor... räcker det?
Tycker om: Djur, min familj, mina vänner, att duscha eller allmänt vistas i vatten, potatis, jul, presenter, böcker, min mp3, frihet, traska i skogen, idrotta, kramas, MSN, bloggen, knäppa kort, spegla mig, skriva,
Vill kunna: busvissla, prata bra tyska, kommer säkert på mera saker snart...
Vill åka till: Australien, USA och fler länder i Europa
Är bra på: Skolans teoretiska ämnen och sådant som intresserar mig
Ålder: sextonochetthalvt
Åt till frukost imorse: O’boy, äppeljuice och en rostad macka med ost
Önskar mig i present: En laptop med internet

Kan någon gissa vad som kommer härnäst?

1. Var hittade du den här listan? Hos Felicia
2. Var är dina föräldrar födda? Båda är födda i Sverige, jag vet dock inte om det är Gävle, Sandviken eller Hofors.
3. Vad är det senaste du installerade på datorn? iTunes tror jag
4. Vilken är din favoritrestaurang? IKEA ^^
5. När badade du i en pool senast? Räknas simbassängen i badhuset så var det 19,00 igår sedan, annars vette fan
6. Har du varit med i någon skolpjäs? Japp, har spelat elak morsa i ”God natt Mr Tom”
7. Hur många barn vill du ha? Två tror jag
8. Vilken musikstil tycker du mest illa om? Rap och HipHop är inte ens musik tycker jag
9. Har du bestämt dig för vad du ska rösta på i valet? Jag får inte rösta
10. Vad har du för TV-kanaler? I princip alla
11. Har du åkt moped någon gång? Jäääh, me love ^^
12. Har du busringt någon gång? Ja, men bara någon enstaka gång
13. Har du fått felparkeringsböter? Kan man få det med moped eller cykel?
14. Har du hoppat/kan du tänka dig att hoppa bungy-jump eller fallskärm? Kan möjligtvis tänka mig parhoppning med fallskärm men aldrig bungyjump.
15. Vilken är den plats längst bort som du har besökt? Kreta tror jag, om inte Kanarieöarna eller Cypern ligger längre bort
16. Har du en egen trädgård? Jag delar den med min familj
17. Vilken är din favorit bland tecknade serier? Hälge så klart ^^
18. Kan du alla orden i nationalsången? Det är klart att jag kan
19. Badkar eller duschkabin? Snart har vi duschkabin, längta.
20. Vilken är den bästa film du sett senaste månaden? SOS eller Black Jack
21. Favoritpizza? Vesuvio
22. Chips eller popcorn? Beror på smaken på chipsen, sådana lök- och osthjärtan är jättegoda.
23. Vilken färg på läppstift använder du? Använder inte läppstift men väl lypsyl. Det är grönt för övrigt men ger ingen färg.
24. Har du rökt jordnötsskal någon gång? Va?
25. Har du någonsin varit med i en skönhetstävling? Nej, vad skulle jag ha där att hämta?
26. Apelsin- eller äppeljuice? Äpple såklart
27. Vem är den senaste som du åt ute med, vad åt ni? Senaste restaurangbesöken var den illasinnade fiskrestaurangen utanför Gävle. Jag åt inget men de andra åt lax.
28. Favoritchoklad? Marabou mjölkchoklad eller Taragona.
29. När röstade du senast? Det minns jag inte
30. När åt du en hemodlad tomat sist? Jag äter inte tomat
31. Har du vunnit en prispokal någon gång? Nej, men hade jag varit lite yngre hade jag kunnat få en på simningen genom att uppnå diverse ursimstider. I nuläget är det rätt långt kvar.
32. Är du bra på matlagning? Det är klart. Pasta, duger det?
33. Klarar du att tanka själv? Pappa har visat hur man gör men jag har aldrig provat helt själv. Alltså, hemma kan jag tanka själv, men det är värre på mack.
34. Har du beställt något från något av de där shoppingprogrammen som går på reklamteve-kanalerna? Nej
35. Pepsi eller Coca Cola? Coca-Cola is the knark
36. Har du varit tvungen att använda uniform i något jobb? Näe.
37. Vad var det senaste du handlade? En nyckelring i form av en älg
38. Har du kräkts offentligt? Ooaah.. nej. Skulle det inträffa skulle jag skämmas ihjäl.
39. Vill du helst bli mångmiljardär eller hitta den sanna kärleken? Kärleken först, sedan pengarna
40. Tror du på kärlek vid första ögonblicket? Första ögonblicket? Man säger väl ändå första ögonkastet? Men, näe det gör jag nog inte.
41. Har du ringt något betalnummer? Japp, köpt pro på lunar  
42. Kan man vara vän med sitt ex? Ja, det anser jag nog att man borde kunna.
43. Vem var det du besökte på sjukhus senast? Morfar RIP
44. Hade du mycket hår som liten bebis? Jag minns tyvärr inte det, men enligt kort hade jag en liten kalufs i alla fall.
45. Vad har du för meddelande på din telefon/mobilsvar? Har inget sådant
46. Vad har du i din väska? Jag är inget väskfreak men träningsväskan står ouppackad i hallen innehållandes badkläder.
47. Någon favoritsak du gör innan du går och lägger dig? Jag sitter vid datorn eller läser.
48. Vad är du tacksam för idag? Att det inte har hänt några speciella läskigheter.

Är jag verkligen så stor?

På måndag börjar jag gymnasiet. Kan ingen berätta för mig hur man gör? Jag är inte så stor, eller rättare sagt, jag fattar inte att det verkligen är så. Jag tycker att jag borde åka till Hagaskolan på måndag. Det är liksom ett inkört spår. Även om det inte är en väldans vacker och trevlig skola så är det den stora tryggheten. Allt är samma och det sitter i huvudet. Jag känner lärarna och de känner mig, i alla fall någorlunda. Nu ska jag till ett helt nytt ställe, en helt ny klass och helt nya lärare. Gymnasiet känns som ett oändligt stort steg. Det är visst nu man ska börja odla sin framtid. Jag vill inte ha någon framtid. Jag vill vara liten och trygg hos mamma och pappa jämt, eller i alla fall vrida tillbaka klockan några år så att jag kan få att par år till som liten. Jag vet inte vad jag vill med någonting och nu är det bara tre år kvar, det är ingenting.

På måndag börjar dessa tre år sin nedräkning. Jag vet inte om jag ska ha panik och bara lägga mig ner och gråta eller om jag ska se fram emot det med en liten förväntan. Det är klart att det kommer att kännas bättre efter ett tag, men just nu är jag bara så himla nervös. Det händer titt som tätt att det rusar upp en liten ovänligt sinnad tanke i huvudet som påminner mig om måndagen och då hugger det till i magen direkt. Just nu känns det som om jag skulle ha behövt ett äldre syskon som skulle kunna upplysa mig om hur det är. Ingen kan berätta något och jag känner mig så himla osäker. Det är ju hundra år sedan mamma gick på gymnasiet och när pappa gjorde det hette det typ högre folkskola eller dylikt.

Hanna började idag. Det är också en stor sorg. Hanna och jag har varit kompisar sedan i trean och klasskompisar sedan i sexan. Det har alltid varit hon och jag på varenda lektion sedan dess och nu är det inte så mer. Hon går på fordon i Sandviken och jag ska traska natur i Hofors, det är ju inte ens samma skola längre, inte ens samma ort.

Sorg


Det skulle inte förvåna mig om vem som helst vinner!

Efter en vecka av friidrottande är det dags att runda av och analysera (nu lät jag väl proffsig?). Jag har tittat på i princip allt, bara missat tre pass, och kan därför ta och analysera det som jag tycker är roligt och viktigt. Detta skrivs för att jag ska minnas det senare, men även för sådana som är intresserade av vad jag tycker i frågan.

100 meter damer:
Tuffast någonsin var att 46-åriga slovenskan Merlene Ottey ställde upp. Hon tog sig vidare till kvartsfinal och det var sannerligen en bedrift. Som segrarinna stod tillslut belgiskan Kim Geavert vilket inte var helt oväntat. Lite tråkigt att det inte finns några riktigt vassa sprinters på damsidan för svensk del.

100 meter herrar:
Francis Obikwelu från Portugal behövde inte anstränga sig nämnvärt för att vinna denna gren. Han springer jättesnyggt och fort går det. Ingen hade skuggan av en chans. Den svenske deltagaren Daniel Persson hade inte mycket att säga till om och slogs ut redan i kvalet.

200 meter herrar:
En final som jag tyvärr missade på grund av Leksandsvistelsen. Extra synd var det att jag missade den eftersom Johan Wissman lyckades knipa silvermedaljen efter den lika överlägsne Francis Obikwelu. Wissman satte dessutom ett svenskt rekord. All heder åt honom.

800 meter
herrar:
Jag tycker faktiskt ganska synd om den lettiske löparen Dmitrijs Milkevics som blev trängd och förlorade segern i loppet. Han förlorade till och med medaljen. Han som trängdes var loppets segrare Bram Som från Holland som till och med var utanför löparbanan och sprang ett tag. Letterna protesterade men fick den avslagen. 

1 500 meter
damer:
Experterna trodde att det skulle bli trippel Ryssland på prispallen men de fick nöja sig med en dubbel. Tatiana Tomashova vann och raderade ut ett 24 år gammalt mästerskapsrekord. Ett stycke bulgariska tog sig in på tredje plats och sprängde trippeln.

1 500 meter herrar:
Ritzak Dirche tog sig till final och det var bra gjort. Sedan schabblade han till det i starten i finalen och blev massor med meter efter. Det var inte precis enda anledningen till att han blev nia i finalen, han hann ju äta in försprånget ganska tidigt men orkade inte på slutet.

10 000 meter damer:
Det kan inte vara roligt att springa 25 varv på en löparbana, men en del gör det frivilligt. Jag har inget minne av någon svensk deltagare på distansen, men det var jätteroligt att norskan Susanne Wigene lyckades knipa silvermedaljen.

Maraton herrar:
Maraton är inte roligt att titta på, och jag förstår inte varför folk utsätter sig för det överhuvudtaget. De springer för fan non stop i över två timmar, eller de springer över fyra mil, det är groteskt. Det som gjorde det här mästerskapets maratonlopp uthärdligt att titta på var att det gick i Göteborg. Av den anledningen kunde man ägna sig åt att försöka orientera sig lite då och då. Jag är inte precis någon stadskännare i Göteborg, men jag känner igen en del byggnader och platser. Herrarnas maraton var också lite roligt eftersom en svensk deltagare låg hyfsat bra med ett tag.

100 meter häck damer

Heja Sverige och heja Susanna Kallur. Jag tycker att det var jätteroligt att hon fick ta guld och man fick bli så där mysigt nationalistisk igen. Svenskar överst på prispallen tillsammans med nationalsången är så vackert. Jag tycker även så mycket om glädjen som Susanna visar upp direkt när hon korsar mållinjen, den är så äkta och så rejäl. Jenny Kallur kom på sjunde plats i finalen på en för henne jättefin tid. Jag tycker att systrarna Kallur är så mysiga. De pratar charmigt dalmål och är alltid glada. De unnas all framgång. Jag kan även skryta med att jag samtidigt som en av systrarna en gång. Det var när vi var i Falun och tränade med friidrotten som en av dem var där och tränade. Jag kan tyvärr inte säga vilken det var. 

110 meter häck herrar:
Stackars Robert Kronberg. Den kraken hamnade på femte plats bara fem ynkliga hundradelar från bronsmedaljen. I och för sig hade jag inga större förväntningar på honom före tävlingarna eftersom han inte visat någon vidare form, men han hade gärna fått lyckats ändå.
 
400 meter häck damer:Heja Erica Mårtensson. Hon gjorde ett jättefint lopp och persade och gick till semifinal och blev fullständigt överlycklig när hon fick reda på det. Så ska det vara.

3 000 meter hinder damer Det som var lite roligt var att dessa damer sprang förbi ute på löparbanorna samtidigt som Christian Olsson hoppade tresteg så man fick se en av deras hinderpassager i slow motion flera gånger. Svenskan Ida Nilsson gick förövrigt ganska bra och slog personligt rekord i finalen.

3 000 meter
hinder herrar:Det var väldigt nära för Mustafa Mohammed som slutade på fjärde plats. Jag tror att han var ganska nöjd ändå men det kan aldrig vara roligt att bli fyra.

Höjdhopp damer:

Kajsa Bergqvist skulle vinna, det visste alla. Det skulle bli en transportsträcka fram till världsrekordförsöket på 2,10 som hon med stor sannolikhet skulle kunna klara. Det såg ut som Kajsas tävling, hon övertygade och var felfri till och med 2,01. Tyvärr var det fler som övertygade, fyra stycken tog sig över 2,01och det var inte längre självklart att Kajsa skulle vinna. Första försöket på 2,03 och ribban trillar ner, det var dock väldigt nära så det kändes rätt lugnt. Två som klarade 2,03 i första var belgiskan Tia hellebaut och bulgariskan Venelina Veneva. Detta fick Kajsa att spara sina två återstående hopp till 2,05. Första hoppet på 2,05 var precis lika förödande nära som första på 2,03 och andra försöket var inte bra. Det här gick ju inte alls som det skulle. Tia Hellebaut vann före Veneva och Kajsa kom först på tredje plats. Men 2,01 är ju inte precis ett dåligt resultat.

Höjdhopp herrar:Två herrar som också fick erfara att man inte kan rå för hur konkurrenterna beter sig var Stefan Holm och Linus Thörnblad. De hoppade så himla bra, båda tog sig över 2,34, en höjd som för Linus del innebar personligt rekord utomhus med fyra centimeter. Att han sedan bara slutade på fjärde plats var inte lika roligt. En ryss och en inte alltför check tjeck ställde sig i vägen för både honom och Stefan Holm som blev trea. 

Stavhopp damer:
Jaa vad roligt, måste alla Yelena Isinbayevas konkurrenter tycka. Hon är så överlägsen att det nästan blir tråkigt, fast det samtidigt är det som är det roliga. Efter inhoppningen får hon sitta och vänta i två timmar innan hon gör entré i tävlingen. Då när alla konkurrenter utom tre har rivit ut sig gör hon ett hopp, som är övermäktigt alla andra, och står sedan som segrarinna. Sedan begär hon upp ribban på världsrekordhöjden och gör tre halvknackiga försök. Snacka om att det måste kännas ganska hopplöst. Tre svenskor deltog i kvalen men ingen lyckades ta sig vidare till final.

Stavhopp herrar:

Blåsigt och regnigt var det i kvalet som fick avbrytas och blåsigt och regnigt var det även i finalen. Ett tag blåste det så kraftigt att de inte ens kunde lyfta stavarna vilket fick till följd att även finalen fick avbrytas ett tag. När de sedan lyckades fullfölja tävlandet stod en israel som segrare. Snacka om att Israel hade en tråkig nationalsång, den gick liksom i moll ordentligt. Stavfinalens båda svenska deltagare hade ingen rolig dag, särskilt inte Alhaji Jeng som fick avbryta tävlandet på grund av skada. Gustav Hultgren klarade i alla fall 5,50. 

Längdhopp damer:
Carolina Klüft skulle, trots en sjukamp i benen och en halvskadad lårmuskel, även genomföra en längdhoppstävling. Experterna insisterade på att hon skulle avbryta eftersom hon inte hade något med medaljstriden att göra. De tyckte att hon skulle reparera skadan och försöka komma i form till finnkampen istället och det hade kanske varit smart. Carro tog sig nätt och jämt vidare till final och väl där var det lite segt. Carro stannade på 6,54 och en sjätte plats.

Tresteg damer:
Det var ganska synd om den grekiska damen som heter något väldigt udda i förnamn men Devetzi i efternamn. Hon ledde trestegstävlingen från det absolut första hoppet till det absolut sista då ryskan Tatiana Lebedeva kom och snuvade henne på segern med 15,15. Under prisutdelningen höll jag och Malin på at skratta ihjäl oss. Det var första gången vi hörde rysslands nationalsång sjungen efter att vi sett den hyperroliga videon om den samme. Det lät ju verkligen som om de sjöng "stackars negerslav". Den svenska deltagaren i finalen, Camilla Johansson fick dessvärre bara göra tre hopp och kom på tionde plats med 13,74

Tresteg herrar:
Ett, Två, Tre steg gav Christian Olsson EM-guldet utan några större problem. Hopp och skutt och Christian landade på 17,67 vilket ingen annan var i närheten av. Så där gör man tänkte vi när vi fick höra den svenska nationalsången sjungas för tredje gången i detta mästerskap.   

Kula herrar:

144 kilo dansk dynamit klev in i kulringen och vräkte i väg den 7,26 kilo tunga kulan över 21 meter. Joakim Olsen som han heter, fick ändå se sig besegrad av två man men var ändå bara fyra ynkliga centimetrar från guldet. När tv-monitorerna sedan visade stöten igen kunde man tydligt se att funktionärerna inte mätte vid nedslagsmärket, så dansken skulle nog trots allt ha haft gulden ändå men protesten blev avslagen.     
Diskus herrar:
Slänga sådana där tingestar kan de baltiska herrarna. Två ester och en litauer fick ställa sig på prispallen med den litauiske kastaren Virgilius Alekna högst upp. 

Slägga damer:
Cecilia Nilsson hade kapaciteten att ta sig till en final men det gick inte riktigt som hon ville. Hon hade kastat över 69 meter i år vilket lätt skulle ha räckt, det gjorde däremot inte 65,23. Det blev en 16:e plats och Cecilia kastade ungefär en och en halv meter för kort. Ryskan Tatiana Lysenko bevisade att man inte behöver vara stor som ett hus för att kunna kasta saker. Den minsta i startfältet var också den bästa. 

Spjut herrar:

Norge mot Finland skulle det bli, eller Andreas Thorkildsen mot Thero Pitkemäki. Jag tycker det är ganska fantastiskt att man kan slänga iväg en pinne över 90 meter, men det fixar de lätt. Dock inte i detta mästerskap som norrmannen vann på 88,78. En svensk fanns med i startfältet också. Magnus Arvidsson slutade på 10:e plats i finalen efter att ha kastat 78,53.

Sjukamp damer:
Det finns bara en, the one and only Carro. Det var en transportsträcka mot guldet för Carolina Klüft, även om det måste ha varit en rätt jobbig sådan. man fick guldambitioner redan efter första grenen när Carro satte årsbästa på 100m häck. Efter den andra grenen, höjdhoppet, fick man klarare guldambitioner när det enda hotet, fransyskan Eunice Barber meddelade att hon skulle avbryta sitt tävlande. Det satt säkert i håret, för Barber hade lagt sig till med världshistoriens töntigaste frisyr. Klüft är så överlägsen att hon inte behöver prestera på toppen av sin förmåga för att vinna. Det här var tydligen första gången på hur länge som helst som Carro genomförde en sjukamp utan att slå personbästa i någon gren, och hon var ganska långt ifrån överallt. Guld blev det ju, Sveriges första i detta mästerskap. Svenska flaggan i topp och nationalsången för en glad flicka överst på prispallen, det är toppen det.

Tiokamp herrar:
Dessa herrar är ganska grymma. De håller lite bättre än damernas toppklass i tio grenar. De kan ju allt. De genomför fyra löpgrenar, tre kastgrenar och tre hoppgrenar på två dagar. Det kan inte vara roligt att avsluta med ett 1500-meterslopp efter två dagars tävlande. Svensken Nicklas Wiberg hade nog kunnat få en ganska bra placering om han inte nollat i diskus. Nu slutade han på 20:e plats
 
4x100 meter damer:
Det var synd att inte växlingarna satt ordentligt i finalen, då hade det kunnat bli medalj. Tre storfavoriter växlade bort sig så bara fem lag kom i mål, tyvärr var Sverige sist i mål av dessa, men de var inte alltför långt efter.

Gång 20 km damer:
Åh vad det är fult. Varför..? Vad är det för idiot som infört gångtävlingarna? De ser så gräsligt mobbade ut när de traskar omkring. Jag kan inte förstå vad det ska vara bra för. Varför kan de inte ställa upp i maraton istället för? Det ser ju ut som om de halvspringer i alla fall, och var och varannan blir ju varnad för just detta.

Dagens Bild- jag och älg

83047-131

Kolla vad tuff jag är 8)

Aaah, das ist ja ein Elch!

Som jag nämnde i Winnerbäckbloggningen så fyllde farmor år på torsdagen när vi var i Leksand. Det var lite tur att hon inte fyllde jämnt eftersom jag då antagligen inte skulle ha kunnat vara på Winnerbäck överhuvudtaget. Nu fyllde hon i alla fall 81 och vi beslöt att vi kunde fira henne på fredagen istället. Det skulle göras på älgsafari på Kybacka gård utanför Rörberg som i sin tur ligger utanför Valbo.

Vi anlände till farmor för att sluta upp med henne, Kurt och Margot vid tiotiden. Margot var i vanlig ordning jättestressad och ville iväg direkt medan farmor i lugn och ro ville visa sina presenter och kort som hon fått dagen innan. Vi kom iväg vid halv elva och mellanlandade i Storvik för tankning och ekonomiuthämtning.

När vi kom till Storvik hade det börjat regna, och efter ett tag vräkte vattnet ner. Ingen av oss hade så klart med oss regnkläder och vi funderade över om vi skulle vara tvungna att åka och äta först och titta på älgar sen.

Vi bestämde oss i alla fall för att chansa på att vädret skulle ändra sig så vi åkte direkt till älgparken. När vi kom fram hade det passande nog slutat regna. 

När vi kom fram var guiden redan ute med en grupp så vi fick vänta ett tag. Det gjorde inte så mycket för man fick vänta inomhus och de sålde en massa prylar som man kunde gå omkring och undersöka. De visade även en film från parken. 

Tillslut kom vi iväg ut i parken tillsammans med guiden Bosse. Vi fick strikta order om att gå sakta och lungt, inte göra onödigt hastiga rörelser och inte låta onödigt högt. Jag blev en aning nervös när han berättade att älgarna går ljudlöst och fick för mig att det skulle komma fram en älg framför mig utan att jag var beredd på det.
 
Vi fick gå ganska länge innan vi hittade på dem, närmare bestämt genom precis hela parken. Det fanns sju älgar i parken. Den första vi såg var kungen själv, prakttjuren Dennis. Han låg och idisslade alldeles bredvid stigen en bit bort. Eftersom han låg ner fick vi möjligheten att gå fram och klappa honom. Jag fick gå fram först och jag var livrädd att han skulle få för sig att resa sig när jag stod där. Man fick klappa honom på ett horn eftersom de inte har någon känsel i dem, och det skulle inte störa honom. Alla gick fram till älgen utom Kurt, fråga mig inte varför han inte gjorde det. Till och med farmor gick fram och klappade honom ledd av mamma och med käppen i högsta hugg.

En bit längre fram på stigen låg älgmamman Klara och vakade över sina kalvar Glenn och Gunde som stod i skogskanten. Vi var tvungna att passera mellan kon och kalvarna och det var en aning läskigt, man har ju läst om vad som kan hända i en sådan situation i det vilda. Men det gick bra och Glenn och Gunde var jättesöta. De älgar som inte nämnts var Klaras fjolårskalv Frida som hon precis stött bort. Hon stack upp i skogen när vi närmade oss och visade sig inte. En aning avsides stod även Ellen med sin kalv Gunnie. Ellen var jätterädd om sin kalv och föste henne framför sig invid staketet och gick iväg.  



När vi älgat färdigt skulle vi åka ut till Utvalnäs utanför Gävle och äta. Det var en fiskrestaurang naturligtvis, men de skröt om att de hade allt inom fisk och skaldjur så jag tänkte att de borde ha en torsk åt mig. Det var lite knöligt att hitta dit så vi fick fråga en människa på rullskridskor om vägen. När vi kom fram och studerade menyn med dagens rätt såg det inte alltför muntert ut för min del men jag tänkte att de borde ha något som inte är dagens också. Men tji fick jag, eftersom det hade varit så dåligt väder på morgonen hade de inte gjort i ordning något annat än dagens rätt vilket var pepparlax. Alla andra tyckte att det dög och beställde in sådan, men jag då tänkte jag. Vad fan ska jag äta? Den töntiga servitrisen försökte erbjuda mig pannkakor, snacka om nedvärderande. Det fick tillföljd att jag satt halvt gråtfärdig och stirrade in i väggen medan de andra åt och kände mig misslyckad. Margot tyckte att det var så besvärligt och att jag måste vara sååå hungrig och insisterade på att vi minsann skulle åka till något annat ställe sedan där jag kunde äta något. Hah, glöm. Skulle jag med världens matnoja kunna äta när fem personer sitter och stirrar på mig? Aldrig någonsin.

Vi åkte hem till farmor i stället. Direkt när jag klev ur bilen försökte Margot krama mig och tala om för mig hur himla hungrig jag var. Jag slet mig loss och mamma blev sur och Margot blev illa berörd som vanligt. Jag ville inte bli tröstad, det fanns inget att trösta för. Det skulle fikas eftersom farmor hade en massa tårta kvar från gårdagen. De gjorde sitt bästa för att trycka i mig tårta, men hur smart var det då? för det första är jag ingen hejare på tårta överhuvudtaget och för det andra hade jag inte ätit mat innan. Mamma hade lovat att jag skulle få köpa en pizza till höjdfinalen, det var ytterligare en anledning till varför jag inte ville ha tårta innan. 

När jag kom hem fick jag bevittna ett halvtaskigt längdhoppskval och ytterligare en höjdfinal som inte gick som man ville. Som sagt så ska jag kommentera hela EM-veckan bara tävlingarna är över så håll ut.


Winnerbäck on

Även om det viktigaste och roligaste hände på torsdagen så var inte heller onsdagen en oäven dag. Malin, Hanna och Rebecka anlände strax efter fem efter att jag gjort en snabbvända till Hofors och inhandlat lite blött, lite onyttigt och lite som både var blött och onyttigt. När de kom började vi genast plugga Winnerbäcklåtar, samtidigt som vi hade TV:n med friidrotten på ljudlöst. Jag hade gjort gruvligt snygga allsångshäften åt oss som vi knarkade lite. Malin hade även bränt skivor åt oss med gruvligt snygga omslag. Vilka skulle äga Sammilsdal om inte vi? När vi precis sjungit Söndermarken, som var nummer tretton på skivan, lade cd-spelaren av okänd anledning av. Det var precis som om den ville påminna oss om att nu ska ni fasen titta på höjdfinalen. Det gjorde vi i alla fall, och jag tror inte att Hanna kände sig alltför plågad heller. Jag ska inte kommentera friidrotten nu, utan det ska jag göra när EM är slut, men jag kan säga att det ju inte riktigt gick som man ville.

Rebecka hade släpat med sig playstation plus singstar-spel, så efter höjden och diverse matintag gastade vi som galningar i några timmar till innan det skulle snarkas. När man är fyra personer som gärna snarkar mellan samma fyra väggar måste detta ske i vardagsrummet för att man ska få plats. Det innebär att jag får det underbara äran att sova på soffan, och det är ingen höjdare skulle man kunna säga. Vi gick och lade oss tolv ungefär och låg och pratade till två, dagen efter skulle vi upp halv åtta.

Jag somnade runt halv fem och var då inte världens piggaste när mor kom in och väckte oss. Vi kom iväg någon gång efter halv nio, fast då var vi ändå inte iväg. Vi skulle först mellanlanda hos var och en så att de skulle få byta packning och dylikt. När vi lämnat av alla hade mor och jag en liten dust innan vi åkte hem och hämtade en glömd kamera. Sedan skulle alla hämtas upp igen så klockan var väl strax efter nio när vi verkligen var på väg. I bilen sjöngs det vidare och pluggades texter så noga det gick och självklart var medlemströjorna på. Vi hann igenom alla låtarna på skivan samt några till innan vi kom fram till Leksand och skulle börja leta oss till sommarland. Det gick inte alltför bra så vi fick fråga några vägarbetssnubbar om vägen.

Till slut hittade vi även dit och kunde ägna några timmar åt bad vattenrutschbanor, hoppande på välvd studsmatta, fyrhjulingsåkande, go cart-åkande, guldvaskning, bungytrampolin och lasertennis. Rebecka kan inte bada i klorvatten och kunde från början inte bada, men på slutet hittade vi vattenrutschbanor som gick rakt ner i sjön så då gick det bra. Vi traskade ut från sommarland när klockan var halv sex och skulle då förflytta oss till Sammilsdal för att vara i tid till insläppet.

På vägen dit var jag duktig och kom ihåg att ringa till farmor och gratta henne på födelsedagen. Vi fick parkera så långt bort det bara gick. Men det var ett ganska bra riktmärke, "vi står längst bort där gärdesgården slutar". Vid insläppet undersökte någon skum människa mor mins väska för att se till att hon inte hade med sig alkohol, vapen, burkar, paraplyer, stolar och allt vad det nu var.

När vi kom in införskaffade sig Malin en munkjacka och en t-shirt innan vi rushade ner i gropen för att komma så nära scenen som möjligt. Det gick hyfsat bra, från början hade vi ungefär två tre personer framför oss och trodde att vi skulle komma att se ganska bra eftersom det inte var särskilt långa människor. Fram tills dess att förbandet började fick vi sitta på gräsmattan vilket var rätt skönt egentligen. 

Stundtals kände jag mig jättefjollig i min medlemströja, men vi är koolast ändå. Jag gjorde ibland några tafatta försök att dölja trycket på framsidan, men insåg att det inte var någon idé eftersom alla kunde se vad de stod på de andra. Jag tycker att baksidan är dötuff så den skäms jag inte ett dugg för, men framsidan kan töntförklaras precis som jag X""D.

Hur som helst så kändes det som en oändlig väntan innan det började. Jag såg folk som åt remmar och blev jättesugen på det. Jag rushade iväg och inhandlade en sådan och fick Hanna med mig eftersom hon skulle växla sin femhundring. Hon gjorde det genom att köpa öronproppar åt oss, riktigt smart. På slaget halv åtta drog det igång när scenen äntrades av Christian Kjellvander som skulle agera förband. Det måste ha varit tidernas flopp. Allt han sjöng lät precis likadant och han blev ganska utbuad. Han bara stod där och såg dum ut när han dampade loss på sin gitarr.

Näe, helt annat blev det när Winnerbäck och hans hov avlöste honom. De rev av Min älskling har ett hjärta av snö, Sen du var här och Nånting större utan som helst paus och fick med sig publiken direkt. Jag stod och funderade på hur bra lungor människan egentligen måste ha. Han verkade liksom inte ett dugg andfådd utan bara lite svettig. Jag är lite smått stolt över mig själv. jag hängde med på texterna rätt bra, även sådana som jag bara hört ett fåtal gånger, exempelvis fixade jag nästan hela den tretton verser långa Söndermarken.

Efter ett tag kunde man titta upp och notera att det inte längre bara var två-tre personer mellan oss och scenen. Avståndet ökade successivt trots att jag inte tyckte att jag flyttade mig nämnvärt. Ett tag var jag så trängd att jag inte ens kunde applådera och det kändes en aning klaustrofobiskt. Bland annat stod jag bredvid en skapelse i randiga stuprörsbyxor och ful rutig gubbkeps som tydligen var reporter från en av Winnerbäcks hemsidor. Det var lite tufft när jag fick reda på det, men i Leksand var det mest drygt för han var så jefvla lång och stod i vägen precis hela tiden kändes det som. Jag fick göra mitt bästa för att hitta luckor som jag kunde flukta scenen genom.

På scenen var det ständig och trevlig aktion. Lycka infann sig när han sjöng Stockholms kyss, jag är lite kär i den låten just nu. Men det satt långt inne, det var först i extranumret som han sjöng den. Jag tycker att det är så drygt med extranummer. Inte själva numret, utan snarare att man måste applådera tillbaka personen i fråga som skall utföra det. Särskilt när de inte kan nöja sig med ett extranummer utan måste traska ut och komma tillbaka tre gånger. Sista låten var Kom änglar. Den är fin. Efter konserten skulle vi i mörkret som infunnit sig försöka hitta mor min igen och det gick rätt bra. Hon hade placerat sig vid en stor björk och haffade oss när vi klampade ur gropen. Innan vi gick till bilen köpte jag, Hanna och Rebecka också oss varsin t-shirt så nu är vi lika koola hela bunten.

Bilder från Sommarland kommer


Kampen mot harkranken

Alla levande varelser med fler än sex ben verkar fullständigt älska mig, men jag kan passa på att meddela att kärleken inte är det minsta besvarad. Jag blir överrumplad av snuskiga insekter överallt och hela tiden känns det som, och jag tycker att det är så jävla äckligt.

Här om dagen när jag låg och läste innan jag skulle sova tittade jag av en händelse upp och stirrade rätt in i ögonen på en stor snuskig nattfjäril. Jag blev livrädd och viftade till den så att den hamnade på golvet, sedan släkte jag lampan och hoppades att den skulle sluta flaxa omkring, även för att jag skulle slippa se den. Heja mig.

Igår hittade jag en stor snuskig skalbaggsaktig pryl i badrummet. Den såg ganska död ut så jag knäppte till den för att den skulle försvinna ur min väg. Då hamnade den på rygg och började sprattla som en galning och lyckades till slut vända sig. När den kommit runt satte den full fart tillbaka till badrumsmattan, vilket fick till följd att jag blev livrädd och hoppade undan. Till slut tog jag mod till mig och lyfte upp hela mattan och spolade ner snuskigheten i toaletten. Jag är tyrannisk.

Igår kväll var det en harkrank som höll på att skrämma livet ur mig. Jag låg återigen i godan ro och läste när den lilla otäckheten fullkomligt störtade i min bok. Jag blev livrädd och studsade upp och satte mig i fotändan. Då surrade den totalt okoordinerade förvuxna myggan upp i taket där den till slut placerade sig och utförde akrobatiska övningar. Jag tog inte blicken från den eftersom jag anser att en borttappad harkrank är mycket värre än en harkrank som man vet var den befinner sig. Jag satt i fotändan och blängde på jättemyggan och väntade på att pappa skulle komma upp och gå och lägga sig. Jag planerade att haffa honom när han passerade för att han skulle kunna ta bort den. Medan jag satt där funderade jag på potentiella mordvapen. Jag ville inte slå ihjäl den, den var alldeles för stor för att jag skulle kunna göra det. Det enda jag såg var en tejprulle som låg på nattduksbordet och jag tänkte en vag tanke att jag skulle försöka tejpa fast ett ben på tingesten så att den skulle bli kvar i taket. Innan pappa kom upp ramlade harkranken ner och störtade rakt emot mig. Det fick till följd att jag störtade ur sängen och ställde mig mitt på golvet. När jag stod där upptäckte jag till min fasa att jag hade tappat bort den. Paniken infann sig och jag hoppades innerligt att den hade flugit ut genom dörren eftersom jag tyckte att den hade flugit åt det hållet. Jag spanade omkring ett tag utan att hitta den och gick till slut tillbaka till sängen. Jag lade mig och läste igen men lyfte av någon anledning blicken. När jag tittade upp satt harkranken på väggen mindre än en meter från mig. Jag fick panik och hoppade ur sängen igen och ställde mig itt på golvet. Då lättade harkranken och flög förbi alldeles ovanför mitt huvud så att jag fick ducka. Jag hann dock med att notera att jättemyggan satte sig på gaveln på min bokhylla. Pappa hade redan passerat och hunnit lägga sig så läget hade blivit en aning mer desperat. Jag planerade att försöka genomföra min tejphandling och gick och hämtade rullen. Innan jag hunnit till baka till bokhyllan med tejprullen hade harkranken lättat igen och satt sig på mitt ljus som står på en annan hylla. Då såg jag min chans, jag tog hela ljuset och bar ut det, viftade av harkranken och drog kvickt igen dörren. Sedan kunde jag andas ut och sova. Heja mig.

Dagens Bild - Moi

83047-122

Det var på detta viset jag såg ut på dopet. Personligen tycker jag att det här kortet blev rätt så bra så det får vara först ut i min nya kategori "Dagens Bild".

Mille goes dopad

Denna dag, den femte augusti 2006, var dagen då kusinbarnet Kurt Johanni Mille skulle döpas i Torsåkers kyrka. Akten skulle börja klockan tolv, så halv tolv hade jag och mor och far uppslutning med farmor och Kurt och Margot hemma hos farmor.

Jag klädde mig i samma klänning som på skolavslutningen och tyckte att jag hade ansträngt mig lite med mitt utseende till skillnad från vissa andra. Det var en uppfattning jag fick när vi kom fram till kyrkan och jag hittade en av kusinerna i typ träningskläder, men vafan, vem bryr sig.

Jag tycker inte riktigt om kyrkliga tillställningar. Man måste avlägga trosbekännelsen och sjunga psalmer och låtsas att man är allmänt troende vilket jag har ganska svårt för.

Hur som helst så var Mille jättesöt i sin dopklänning. Han är för all del alltid jättesöt, världens gladaste och snällaste kille. Han skrattade när prästen pratade och plaskade med händerna i dopfunten när prästen blötte ner honom. Han var jätteduktig och sa inte ett pip när prästen höll på och hissade honom och gjorde skumma tecken över honom. Han snarare skrattade och avslutade med att försöka äta upp rosetten på dopklänningen. Det var för övrigt Felicia som fick hälla vattnet i dopfunten. Hon var också jättesöt. Hon hade sovit med flätor så håret hade blivit vågigt.

När vi kom ut ur kyrkan meddelade kusin Daniel att han skulle gå leta på mormor och farfar innan han stövlade iväg bakom kyrkan. Jag tänkte att han måste ha sagt fel och menat morfar och tänkte sedan inte mer på det. Jag känner ju inte hans mormor, men jag har koll på att hans farfar är död eftersom det är min farfar också. När han kom till baka berättade han för Kurt att han varit och letat efter mormor och farfar. Kurt stirrade på honom som ett frågetecken en lång stund innan han utbrast i ett va? Daniel stirrade tillbaka ett tag och upprepade sedan samma fras igen men han sade också att han hade hittat Gustav men inte mormor och farfar. Då förstod vi att det var gravar han letat efter, och det hela föll sig en aning komiskt.

Efter dopakten bar det iväg till Hofors och lokalen där simklubben brukar ha årsmöte. Där serverades det fika och tjossan innan Ulrica och Jarkko satte igång med presentöppningen med hjälp av en ivrig Felicia. Av oss fick Mille en kombinerad tavla och sparbössa som det stod "jag sparar för framtiden" på, och jag hade även lyckats trycka dit en bild på honom. Vi hade ett kort som var hyfsat, men det fick dyga. De kan ju alltid byta kort om de känner för det.

                             83047-121    83047-12083047-118

Då Riga förärades med ett besök

Detta blir en blogg hämtad ur minnet. Jag var till en början jätteduktig och antecknade varenda liten händelse i en jättefint block med Nalle Puh, men eftersom det var så svårt att skriva i bussen och eftersom jag helt enkelt inte orkade så lade jag ner den verksamheten. Mitt minne är dock hyfsat på det klara så det ska nog gå att återge tre dagar ändå.

Tisdag 1/8 Resan dit:
Jag minns mycket väl att väckarklockan stod på 08,07 när jag slog upp ögonen. Ute hällde regnet ner och det såg allmänt tråkigt ut, så det gjorde inte alltför mycket att man hade en fyratimmars bussresa framför sig. Efter att ha hivat i mig en liten laddning frukost och duschat och filat lite på utseendet checkade jag en sista gång att jag packat ner allting. Bussen mot Stockholm avgick från Hofors exakt 10,38 med oss ombord efter att farbror Kurt varit snäll och hållit oss med taxiservice dit. Det var ett litet bekymmer att få ner all packning i Kurts lilla bil, men det gick det med. Det såg nog närmast ut som om vi skulle flytta till Riga.

På bussen såg jag till att bre ut mig på ett dubbelsäte ensam för att i lugn och ro kunna föra blogganteckningar vilket jag storartat planerat att göra. När bussen plockat upp en laddning resenärer i Sandviken passade chauffören på att presentera sig och meddela att han också skulle stanna i Gävle och plocka upp 37 resenärer. Det skulle innebära att det skulle bli 61 personer på bussen och endast tre lediga platser. Mitt dubbelsäte var i farozonen, men jag fick behålla det och kunde andas ut när bussen började rulla.

Någonstans utanför Gävle slutade det regna och man kunde för första gången börja spana in sin omgivning utanför bussen. Det var ju inte alltför superhäftigt så jag ägnade mig åt att läsa Se & Hör istället, vilket jag gjorde tills vi som vanligt stannade på restaurangen i Gryttjom. Det är tydligen standard att Vikingbussarna stannar där. Det är ju ungefär halvvägs så det passar rätt bra. Jag köpte en köttbullsmacka som jag tryckte i mig. 

Det sista jag antecknade i bloggblocket var tidpunkten då vi anlände till Gryttjom. När vi återigen invaderade bussen placerade jag mig bredvid mor min och tillsammans bråkade vi med ett korsord och jag hade ingen lust att anteckna mera. 

När man kommer till Stockholm får man spendera två dyrbara timmar på Vikingterminalen innan man får gå ombord på båten. Det är inte koolt. Det är så himla tråkigt att vänta. Det enda man kan roa sig med är att titta på folk, och man upptäckte people i de mest underliga kreationer. Exempelvis en man klädd i shorts och sandaler, inget udda med det, lite mer märkligt kan tyckas att han valt att ha knästrumpor till. Det är fult att ha strumpor i sandaler överhuvudtaget, men det är nästan förbjudet att ha strumpor till shorts. En annan snygging var en dam, eller mer en föråldrad tonåring, som satt snett framför mig. Hon hade svarta och vita stövlar som var i princip randiga med fula spännen på, nätstrumpbyxor och kortkjol. Jag minns inte vad hon hade på överdelen men hon var hårt sminkad och hade målat naglarna varannan röd och varannan grön. På fingrarna bar hon flera stora fula ringar. Lite senare kom det en tant och satte sig precis framför mig. Hon hade rosa kjol jättehögt uppdragen. I kjolen hade hon en svart tröja nedstoppad och utanpå den hade hon en rosa bolero. Så snyggt. 

17,15 fick man äntligen börja gå på båten. Kön slingrade sig fram i slow motion men tillslut kom vi ombord och kunde inta hytt nr 6012. I vanliga fall har man från hytten utsikt över Gröna Lund, men nu hade vi lyckats hamna på andra sidan så nu fick vi stirra in i terminalen och se folket som traskade ombord. 

När vi hade fått in prylarna i hytten traskade vi upp på soldäck där en trubadur vid namn Jonas höll på och spelade för fullt. Solen sken i den kungliga huvudstaden så det var riktigt gemytligt där uppe. Vi satt där medan båten lade ut och spenderade en dryg timme med att titta på skärgårdens flådiga villor. Jag tycker att det är jättemysigt i Stockholms skärgård och har en avlägsen dröm om att bo där någon gång. Vi deltog även i en sorts quiz där man kunde vinna en sparitual. Det gick ut på att en människa ställde några sant eller falsktfrågor och så skulle man visa upp den gröna sidan på en lapp om påståendet stämde och den röda sidan om det inte gjorde det. Sedan skulle man vara ärlig nog att lämna tillbaka sin lapp om man svarade fel. Jag och mor min samkörde lite, men det var rätt lätta frågor. Det var dock en fråga vi inte kunde, så jag visade rött och mamma visade grönt så att vi i alla fall skulle ha en chans kvar. Jag hade fel och lämnade tillbaka min lapp så sedan körde vi bara med mammas. Vi hängde kvar tills det var fem pers kvar. Då svarade fyra av fem fel, en av dem var vi. Men gissa vem som vann då. Det var givetvis den föråldrade tonåringen från terminalen och hennes karl, surt.

Efter ett tag var det dags att inta hytten för att byta om och göra sig fit for eating. Vi skulle käka Vikings buffé som för min del kom att bestå av potatis i en mängd olika former. Jag frälser deras potatisgratäng och janssons frestelse, det är jetegott. När jag stod i kön för att plocka åt mig lite chokladpudding till efterrätt hörde jag en röst med en accent som lät kusligt välbekant. När jag tittade upp besannades mina farhågor. Framför mig i kön stod min avdankade SO-lärare och pratade med tjejen som stod bakom mig, men mig såg han inte. Jag blev så himla paff så jag kom mig inte för med att försöka få kontakt med honom heller. Det kanske inte är så konstigt att han inte kände igen mig, jag menar, jag har ju bara haft ungefär fyra lektioner i veckan med honom i tre år så jag är nog för honom helt obekant X""D. Mor min gjorde sedan ett tafatt försök att vinka åt honom men han såg säkert inte det heller. 

Hur som helst så förflyttade vi oss till baren efter maten där vi tillbringade resten av kvällen. Där spelade ett gubbigt band som hette Leif Engvalls som tydligen kom från Gävle och något som hette Anna med band, jag antar att det var Anna och hennes band X""D. Det är lite tråkigt att sitta i en rökig bar, särskilt när man inte får dricka något. Det där missförstås säkert, men det jag menar är att det ser mycket mysigare ut att sitta och smutta på en drink istället för en burk Coca-Cola. Tro inte att jag ofta sitter i barer och dricker något annat, jag tycker egentligen inte alls om smaken av alkohol men vissa saker smakar mindre illa än andra. Jag har funderat på att gå med i typ UNF eller något, men det skulle få mig att känna mig förbjuden att ens smaka något.

Att somna på ett nytt ställe är för min del inte det lättaste, särskilt inte när man har en snarkande far alldeles ovanför huvudet, en far som även snarkar innan han somnar. Jag låt och vred mig i över en timme innan jag försökte dämpa eländet med musik i öronen. Eftersom han överröstade musiken var jag tvungen att koncentrera mig på musiken för att inte höra honom, och hur lätt är det att somna när man koncentrerar sig på något? Jag lade snabbt ner verksamheten och fumlade istället i mörkret efter en av de bomullstussar som jag skulle ha att ta bort sminket med. Jag delade den och tryckte in en tuss i vartdera örat. Det dämpade en aning, men speciellt skönt var det inte. Till slut lyckades jag somna i alla fall.  

Onsdag 2/8 Rigadagen:
   
07,30 satte telefonfanskapet igång att spela nationalsången för fulla muggar. I det läget hade jag kunnat kasta den i golvet. Jag hade somnat efter klockan tre någon gång och kände mig inte alltför pigg. Vi var tvungna att traska upp så gräsligt tidigt för att hinna med frukost och hinna med sightseeingbussen som gick halv elva. Tiderna är än så länge preliminära, jag kommer inte riktigt ihåg hur det var.

Hur som helst så lade båten till i en containerhamn så man fick inte röra sig fritt där utan man var tvungen att åka transferbuss in till stan. Sightseeingbussarna gick direkt ifrån hamnen så vi behövde inte hålla på och tjafsa med transfer på vägen ut. Jag var trött på guidningen redan innan det knappt hade börjat. Vi hade nämligen världens taffligaste guide och en gammal skruttig buss. Guiden kunde knappt svenska och när hon inte läste innantill så hakade hon upp sig hela tiden och det blev bara en massa öööh hela tiden. Faktum var att även när hon läste innantill så var det grammatiskt inkorrekt så det var jättejobbigt att lyssna på. Jag menar, någon svensktalande (typ någon ur besättningen eller något) hade väl kunnat skriva ner det hon skulle säga så att det var rätt i alla fall från början.

Vi lallade omkring med bussen i en timme lite drygt innan den dumpade oss i gamla stan. Där fortsatte guidningen med en långsam promenad på kullersten och sävliga redogörelser om varenda byggnad kändes det som. Det var någon gång då jag noterade det som stod på hennes papper genom att stå bakom henne och läsa över axeln på henne, oj så oskyldigt.

Promenaden var dryg trots att den gick långsamt. Jag hatar kullersten, det gör ont i fötter och knän att gå på sådant oknytt, så man var lite mör när guiden meddelade att det hela var färdigt och att vi med bussens hjälp skulle bege oss till någon form av marknad där vi skulle få gå omkring i en hel halvtimme, wow vilken stor idé. Den del av marknaden som var belagd inomhus bestod av fem avdankade zeppelinarehangarer där de hyst in en del olika varor. Utomhus såldes det bara frukt, frukt i mängder. Vi gick gatan upp och tillbaka vilket tog nästan hela halvtimmen. Mor min hann med att inhandla en laddning körsbär bara. 

Därefter transporterade bussen oss tillbaka till gamla stan. Då kunde man välja att antingen gå omkring där på egenhand eller åka med bussen tillbaka till båten. Vi valde det första alternativet. Mor och far hade hittat en affär där de trodde sig kunna inhandla alkoholhaltiga drycker hyfsat billigt. Efter den lilla manövern, då vikten på mors ryggsäck ökat avsevärt haffade vi första bästa transferbuss och tog oss tillbaka till båten. 

Vi kom tillbaka till båten klockan två ungefär och började med att besöka ett ställe där man kunde stoppa i sig något. Det blev i Sea Side Café där jag åt en halvtråkig ost- och skinkmacka, men jag blev i alla fall lite mätt. 

Efter den lilla lunchen gick vi upp så soldäck och tittade ut över den mycket fina utsikten, en sjuhelvetes massa containrar som lastbilar och lyftkranar hela tiden möblerade om bland, riiiiktigt underhållande. Det blev till att titta på containrar i över en timme innan båten la ut. Klockan fem gjorde den det, men då hade vi redan tvingats in på grund av regn. 

Jag råkade hitta en pokerautomat. Oj då, jag råkade även spela lite på den. Jag matade i en tia och var övertygad om att den satsade en krona åt gången. Jag noterade inte att den var inställd på fem kronors insats. Jag fick en stege och blev lite paff när jag vann tjugo kronor istället för fyra. Det var roligt, jag matade ut vinsten och tog tillbaka mina ursprungliga tio kronor, sedan kunde jag hålla på och spela jetelänge utan att göra av med någonting, heja mig.
 

Middagen som följde sedan var en aning exklusivare än gårdagens. I resepaketet vi beställde ingick en trerättersmiddag vilken vi inmundigade denna dag. Förrätten bestod i rökt lax. Jag är "allergisk" mot lax, särskilt när den är kall. Rökt fisk definierar jag som nästan rå fisk, vilket jag tar absolut avstånd från, jag kommer med andra ord aldrig att kunna äta sushi och sill och andra snuskiga halvråa fiskigheter. Min förrätt bestod därför av någon skum gurksallad som serverades till. Hur som helst så räddade mor och far min heder genom att äta hälften var av min lax också. Jag gjorde dock stora framsteg i min fiskkarriär genom att trycka i mig gösfilé till varmrätt. Det var faktiskt godare än jag trodde, eller rättare sagt, det var jättegott.

Resten av kvällen spenderades i baren med att lyssna på samma musicerande folk som dagen innan, vilka spelade i princip samma musik som dagen innan och jag lyckades spana in samma heting som dagen innan. You sexy man. Inget nytt under solen skulle man kunna säga.

När vi kom tillbaka till hytten infann sig sömnen så fort jag lade huvudet på kudden kändes det som, fan vad härligt. 

Torsdag 3/8 Hemresedag:      
Jag sov som en klubbad hela natten. Jag märkte inte ens när båten lade till för en liten mellanlandning i Mariehamn för att de som hade lust skulle kunna få sig en liten sightseeingtur där. När jag slog upp ögonen hade båten redan lämnat Åland och klockan hade hunnit bli halv tio. Vi behövde nämligen inte stressa till någon frukost denna dag utan vi skulle äta brunch, och det fick man sysselsätta sig med ända fram till klockan ett om man hade lust med det. 

Efter brunchen fanns det inte så mycket mer att göra än att vänta på att båten skulle komma fram till Stockholm, men det skulle den inte göra förrän halv fyra. Vi avverkade en vända i Tax Free-butiken där jag inhandlade ett nytt skärp och en hudkräm, samt lite godis. 

Vi hann med en vända till på soldäck också, men där var det lite småkallt. Vi satt där och betraktade skärgårdens villor och noterade även att vi passerade ett par öar som blivit skarvkolonier. Det såg verkligen ut som om de var hämtade direkt ur en skräckfilm, helt ödelagda och snuskiga.

När man ska utrymma sig ur båten är man inte den enda som planerar att utföra den manövern. Båten inhyser runt 200 personer och alla vill lämna båten, gärna så snabbt som möjligt, vilket bidrar till en del trängsel. Vi packade oss ur hytten en halvtimme innan båten skulle lägga till, men vi kom inte längre än halvvägs nerför trappen. På plan fem där landgången skulle ske var det redan packat med avstigningsbenägna människor. En liten tjej tittade på mig med stora ögon och utbrast "vad många de är", och det kunde man lungt konstatera. Folk som bodde på plan fem fick problem att ta sig till sina hytter.

Vi kom av båten och ut ur terminalen utan större missöden och letade oss fram till busshållplats 15 där bussen som skulle transportera oss hem stod och väntade. När vi kom in i bussen hade en ovänligt sinnad människa tagit "min" plats, vilket innebar att vi fick sätta oss lite längre fram i bussen. Vi skulle ha satt oss längre bak istället för de tio personerna som satt precis framför oss var mitt uppe i någon sorts fest, antagligen hade de inte varit nyktra på tre dygn. De var högljudda precis hela vägen, från Stockholm till Gävle, och det är ett bra tag det. När vi nådde Gävle lade sig en fridens tystnad över bussen och vi kunde för en gångs skull prata med varandra. Jag hade innan dess skruvat upp volymen på mp3:n och försökt ägna mig åt sudokulösning utan vidare resultat. 

När vi kom till Hofors höll Kurt med taxiservice igen. Denna gång gick han även med på en mellanlandning på "Rondellen" så att vi kunde köpa mat. Jag åt kebabrulle, det är gott men jag har smärre fobi mot den stora snuskiga rullen med kebabkött som står fullt synlig i kiosken. Jag gömde mig bakom en skylt medan vi väntade på maten. Heja mig.